De geschiedenis

Iedere vereniging heeft een geschiedenis. Kunst na Arbeid natuurlijk ook. Als we alles hier vermelden dan heb je geen tijd meer om muziek te maken, dus hieronder een kort overzicht.


KNA werd opgericht in 1962, maar de vereniging is veel ouder. Rond 1900 was er al een muziekvereniging en werd er gerepeteerd bij iemand thuis of in een boerenschuur.

In 1935 was er voor het eerst sprake van een echte muziekvereniging die aangesloten was bij een landelijke organisatie. De Tweede Wereldoorlog veroorzaakte echter de opheffing hiervan. Na de bezetting ging de fanfare weer muziek maken, maar het was nog steeds een amateuristische aangelegenheid: er waren nog geen optochten en uniformen. Iedereen speelde in zijn eigen (beste) pak, waardoor het er als een rommelig geheel uitzag. In 1969 nam het korps gebruikte kleding over van een Boskoopse muziekvereniging. Met het 30-jarig jubileumjaar in 1992 werden de rood-zwarte uniformen aangeschaft. Sinds 2015 dragen we de huidige blauwe uniformen.


Naast het fanfarekorps kwam in 1965 de drumband van de grond. Vervolgens werd in 1970 gestart met de majorettes en later kwamen hier de mini-majorettes bij. Op 30 april 1979 werd een nieuw instrumentarium van de fanfare in gebruik genomen. Sinds 1997 is de MPC (Mallet Percussion Corps) opgericht.


Ieder jaar verzorgt de vereniging optredens, zoals drie concerten en het defilé bij de (jeugd)avondvierdaagse. Daarnaast speelt KNA tijdens Koningsdag, de dodenherdenking op 4 mei, bij de intocht van Sinterklaas en met de Kerstzangavond. Af en toe wordt er een serenade gebracht bij leden/inwoners van Zegveld ter gelegenheid van een huwelijk of jubileum.


Op dit moment heeft de vereniging ca. 70 enthousiaste leden die op donderdagavond hun hobby beoefenen.


KNA is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Federatie van Muziekverenigingen.