In Memoriam

Ties Wagensveld

Tot ons grote verdriet moesten wij 22 december jl. kennis nemen van het overlijden van onze geliefde oud-dirigent Ties Wagensveld.

Ties is in 1990 naar KNA gekomen als dirigent voor de fanfare. Vrij spoedig daarna is hij ook begonnen als instructeur bij de drumband. Toen het idee van een Mallet Percussion Corps kwam was Ties daar meteen voor te porren en hartstochtelijk werkte hij mee aan de plannen en de realisatie daarvan.

In de loop van de tijd schreef Ties heel veel stukken voor de drumband en MPC. Hij schreef dit altijd "op maat", zodat iedereen op zijn/haar niveau gewoon lekker mee kon doen. De MPC speelt met kerst nog steeds de muziek die Ties destijds heeft geschreven.

In de tijd dat hij én dirigent én instructeur was heeft hij van de vereniging echt een eenheid weten te maken.

Onder leiding van Ties zijn we van één concert per jaar naar 2 concerten gegaan, dit was ook zijn idee omdat er anders erg veel tijd tussen de concerten zat.

Ook was het Ties zijn idee om met de drumband en MPC naar Schoonhoven te gaan voor een festival (Tavenu).

Jarenlang kwam hij op en neer vanuit Leusden naar Zegveld, met de auto of motor.

Zijn manier van instructie geven inspireerde ons en maakte ons beter.

Een anekdote van de voorzitter:

Ties zette een stuk bij de fanfare op de lessenaar met de naam: "Entrance and March of the peers" van Arthur Sullivan. Ik zat achter de drums. Regelmatig tikte Ties af en vroeg:"Weten jullie het verschil tussen een p en een f?"

Op die manier kwamen de blazers, maar ook de slagwerkers er achter dat je veel meer muziek uit muziek kan halen dan ze dachten. Dat was Ties; hij bracht de dynamiek terug in de muziek....en in de vereniging.

Een andere uitspraak die Ties deed was:"Ik blijf nergens langer dan 5 jaar". Het zijn er wat meer geworden; hij en wij hadden het erg naar het zin.

 

We zijn elkaar niet uit het oog verloren.

Toen we eind 2016 plotseling zonder dirigent voor de fanfare kwamen te zitten, kwamen we weer met elkaar in contact. Ties wilde wel een aantal keer invallen, totdat wij een vervanger hadden. De vervanger is nooit gekomen, Ties bleef met de woorden;"Als jullie me zat zijn hoor ik dat wel en als ik jullie zat ben horen jullie het wel." Het voelde alsof hij weer thuiskwam, de wederzijdse draad werd weer opgepakt alsof er geen jaren tussen hadden gezeten. Voor de gezelligheid en natuurlijk als hoorniste kwam zijn vrouw Anja mee.

Ties was een enthousiast dirigent, schreef er wel even een partijtje bij en was sociaal zeer betrokken.

Toen Ties zich in juni van 2018 ziek meldde hadden we nog volop plannen voor na de zomervakantie. Op dat moment niet beseffend hoe ernstig ziek hij was. Gelukkig hebben we nog veel stukken en arrangementen van Ties, zodat we regelmatig aan hem zullen denken.

 

Ties bedankt voor: je muzikaliteit, je vriendschap, je enthousiasme, gezelligheid en sociale betrokkenheid.

We gaan je missen

 


Mees van Elk sr


Elly Muis